29 Julai 2012

Sukaneka Sekolah Kebangsaan Lereh

Asslamualaikum dan selamat berpuasa semua

Sunyi betul hari minggu aku..semua masih tidur lagi selepas sahur tadi sampai sekarang. Aku pulak macam biasa ar selepas pukul 6 lebih jer mesti tak dapat tidur. Jeles betul tgok org dapat tidur sampai ke tengahari nie. Jadi untuk habiskan masa melahu aku nie dari dok termenung yg bukan2. Jom kasi kasi korg layan beberapa keping gambar sukaneka sekolah adam.
 Adam baru kali pertama masuk sekolah, jadi semua aktiviti nie adalah pengalaman baru bg dia. Time aku pergi pukul 4 ptg, dia aku dah hantar dulu masa pukul 2 tadi. Jadi sepanjang perjalanan aku nak ke kumpulan bebudak prasekolah sempat aku bik gambar pancaragam nie dulu.
 Time nie Iris dgn faris tak toleh2 asyik dok pandang jer kumpulan pancaragam nie mainkan muzik. Kelakau pun ade aku tgok dorg. Maklum ar budak kecil baru nak kenal dunia..Melopong mulut memasing..hehehehe
 Dan sampai kat kumpulan budak prasekolah. Adam kelas prasekolah bistari..time aku sampai dia tak sedar tu..bukan main baik lagi tengah main pasir. Suara dia memekak2 ar entah ape yg dia dok chong kekawan dia aku pun tak pasti. Yg pasti kekawan dia semua excited dok dengar dia bok bang ntah hape haper..hehehehe.. Kat kg saper tak kenal adam cucu hj Yusofkan..hahahahaha..korg semua kena temberang ar dgn adam tu..hehehehe
 Nie semua bebudak dalam kelas dia..yg kat belakang pakai topi biru tu adam cakap dia Umi. Kira pembantu guru ar. Setiap kali aku tanya hari makan apa? mesti dia punya ayat "hari nie adam mkn ___, sedap umi masak bukan macam mama..pemalas, masak tak sedap.." Ha..tu dia ayat power dari mulut dia, utk mama yg tak biasa mmg boleh kasi jantung di sentap di carik2. Aku dah biasa dah..layankan ajer..
 Bila dia perasan aku ader kat situ tengah dok ambik gambar dia, dia ckp "hey..tu mama adam ngah bik gambar..wat peace.."..hehehehehe
 Adik2 time nie masih dalam mood kompius lagi..terpinga2 dorg tu..hehehehe..mana tak nyer baru bangun tidor terus jer haku usung ke sini.
 Mama adam akan menang..itu yg dia cakap masa sebelum perlawanan bermula..iyo iyo ar adam..semangat!
 Bila ko buat mcm nie sebijik muka papa ko..
 Ini adalah kenalan baru aku, geng tunggu anak..setiap kali tunggu adam balik sekolah, dorg ar yg akan selalu aku jumpa kat pondok jaga. sikit2 lelama semakin kenal.
 Okeh game sudah bermula, nampak tak adam mana satu?..hehehe
 Korg tahu aper game dia?..lompat kangaroo ..hahaha..lompat2 ambik beg pasir masuk dalam bakul..pastu lompat2 balik pas member. ok arkan game budak prasekolah.
 Lambat betul geng dia nak patah balik..muka bengang tu..aku pun tak pasti group dia menang atau tak..hehehe..meleka bik gambar jer..
 Kekadang bebudak nie dorg tunggu arahan cikgu, klu tak dok kejong kat situ ar..jadi aku tgok cikgu yg penat g balik2. bagi arahan. Tu cikgu farah guru kelas adam.
 satu game jer utk adam..pastu aku belikan dorg eskrim sb cuaca panas mcm nak meletop ko..
Ini kakak sepupu adam, bukan main rajin lagi dok agihkan bekalan makanan utk setiap cikgu2. Kira kat sekolah tu adam ader jugak 2 sepupu dia yg belajar kat sekolah yg sama. Klu time rehat de jugak dorg jengah2kan adik dorg ne.

ok, itu jer serba sikit kenangan sukaneka adam semasa pra sekolah. Klu ader xtvt pape lagi insyallah aku akan join, tgok muka adam beast jer masa aku datang. Walaupun lambat sebab tunggu adik dia tidur tp sempat lagi aku tgok game dia.

3 ulasan:

  1. wahhh mesti adam popular kat sekolah ni.. comelll sangattt dia hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wat masa skg ni..dia punya fames dlm kelas jer..

      Padam
  2. he he he...time pose2 ni buka album gambar sukan panas2 ni..he he he..sib baik tengah puasa ni...aiskrim itu tlh menggoda...mulalah nak beli aiskrim lak pas ni.....

    BalasPadam