12 Ogos 2012

Cerita Persiapan Raya Kami

Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu..Ahad terakhir ramadhan..

Bila di ingat2 balik sepanjang bulan puasa nie aku adalah org yg menyediakan persiapan raya last minit. Ni semua di sebabkan beberapa masalah suami berkaitan kerja. Baju untuk jalan raya pun semua start beli awal pertama puasa..tu pun dia cabut lari dari opis. Kira ambik tindakan nekad dan berani mati jer, kalau tak mungkin sampai raya kami tak merasa bersahur dan berbuka bersama.
Ni baju raya jalan anak2 yg sempat aku dgn abg belikan time puasa yg pertama. Baju jer tu belom lengkap
lagi untuk anak2 lelaki sampai hari nie.Seluar jeans takde..

Duit raya pulak dah siap sedia dah ditukar dalam minggu kedua puasa, jadi merasa ar anak2 buah duit baru..semoga melimpah ruah reeki pakteh korg yer..

Ini pulak hasil shoping semalam..pikir dah tak boleh tunggu somi balik lagi dah. Takut last minit saiz takde atau masalah lain pulak yg muncul. Taraa!!..pilih satu butik yg ader utk semua org punya saiz dan warna. Pe lagi kredit kad ar jawab nyer..Itu ar cabaran hantar notis berhenti kerja dekat2 raya..gaji kena hold dulu.
Tergugat iman adam kejap..sebab butik tu sebelah kedai roti..sian dia. Tapi dia tetap kuatkan hati..hehehe..bangga mama tau..
Sampul duit raya tahun ni, 3 jenis dpt percuma dan lagi 2 tu beli tambah..suker tgok sampul2 duit raya sekarang sb cantik2 sgt.
Baju kat situ mmg harga dia boleh tahan ar..tapi kosong bahagian depan dada. Kan fesyen2 sekarang lip lap depan baju mana boleh kita ketinggalan dik..hehehe..itulah hasil kretiviti mama.
Berbanding dengan sebelum ni tak ceria langsung baju tu. Warna tema sebenarnya nak turquis tapi takde kat situ. Sudahnya purple la jd tema warna kami tahun ni. betul2 tak sangkakan..
Pas dah habis beli baju aku jejalan tgok2 gerai kat luat tesco tu. Pastu mata nie tertarik dgn baju kurung budak nie. Cantik tu polka dot lagi sekali tanya harga dia RM85..wah kurang RM10 hinggit dari baju iris yg tadi. Padahal kain cotton jer dan ikutkan kalau aku diberikan kebenaran untuk gunakan mesin jahit dgn sewenang2 nya. Mungkin baju anak2 aku jahit sendiri kot..huhuhuhu
Pastu ader singgah anakku untuk beli puting..Aku betul2 minat dgn seluar pendek nie. Iris belom ader seluar pendek cute2 mcm nie lagi. Aku nak belikan dia seluar nie..tapi ader pulak yg tak setuju iris pakai seluar. tak kira t mesti dapatkan jugak..wink!! wink!!
Iris de tambah lagi baju kat anakku tadi untuk baju2 abg tak sesuai sb dorg dah besar2 anakku dah tak sesuai lagi dah. Tapi aku janji dgn adam dan faris bila papa balik lg 2 hari nak raya tu kami akan dptkan seluar baru utk dorg.
Last sekali aku nak anak2 merasa suasana raya di kampung..tak guna klu tinggal kampung tapi tak menikmatinya. Tahun lepas aku anak beranak ada di kota damansara dan kami tak berpeluang merasa suasana mcm nie. Masa tu baru terpikir baik la tinggal kat kampung anak2 pun bebas nak bermain depan rumah. Hehehe..dulu adam main pop pop depan umah flat tu..





9 ulasan:

  1. baju skrg leh tahan rege nyer..ana pn ari sabtu g PKNS shah alam cari bju raya utk ana dn aryan..byu melayu utk cinonet tu pn nk kat rm50..mak dia nyer bj xyah ckp la..dh ratus kt situ..bila dh smpai umah aku tgk..biasa je..huawaaa..

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahahaha..sama ar kita, bila sampai rumah terasa mcm biasa jer kain baju nie..apasal td aku tgok cantik semacam jer..

      Padam
  2. okla tu ada yg dah beli awal pose lagi. tema purple yer. sama la purple gak. tp, sy byk xcomplete lagi utk anak-anak. diri sendiri pun tak settle lagi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lol, yeke aku..ingat saya sorg yg terlambat2 mcm kekura..hehehehe..ader yg lagi slow rupanya..hehehe

      Padam
  3. saya baru selesai.. nekad ye :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cantek...semoga kita bergembira t.. :)

      Padam
  4. lya pon dh settle....
    byk gk bju raya bdk2 ni... owh.... awk nk bhnti keje k??

    BalasPadam
  5. mmg dah lama berhenti keje lya..dah 2thun lbh.

    BalasPadam
  6. wahhh meriahh hehe seronok men bunga api tp kena monitaor bbudak2 ni men kan kak..

    shida singgah dr blogger aktif#2 kak mia :)

    BalasPadam