14 Ogos 2012

Kisah Bermain bunga api yg tak seberapa

Assalamualaikum dan selamat menyambut syawal semua

Salah satu xtvy yg muncul bulan2 posa nie ialah main bunga api. Ni adam yg mintak bila dia tgok cerita upin ipin tu. Siap cakap lagi mama bila rumah kita nak pasang pelita mcm tu?..Aku pulak jenis yg cepat touching sikit, bukan ape sebab kesian dorg takde papa selalu. Setiap malam jer mesti aku kena jawab soklan yg sama. Bila papa nak balik mama?
 Jadi bulan puasa nie soklan tu jarang2 ditanya sebab memasing leka dengan main bunga api. Lepas sembahyang maghrib jer. Aku bawakkan dorg main bunga api. Nampak tak bukan main besar lagi api pelita mak ko..hehehehe..kekok aku nak pasang sumbu tu tau..
 Time nak pacak pun satu cabaran jugak bagi aku sebab tanah kat umah nie berbatu2. Jadi perlukan kekuatan lelaki nak benamkan buluh pelita tu. Tapi kat umah nie tinggal ayah mertua jer, dia mmg tak kasi main jadi boo layan ar nak tolong kami.
 Iris paling berani, sampai api pun dia g pegang pakai tangan..terbalik pulak dgn faris yg takut2 nak pegang bunga api tu .
 Time ni dia hanya bakar kayu jer sebab takde percikan api yg kuar.
 Adam yg banyak tolong aku jaga adik2..
 Time ni belom start main bunga api lagi sebab aku nak tunggu api pelita tu kecik dulu. Punya ar besar sangat tak sampai pukul 10 api dah padam.
 Bila dah berani mula ar yg bukan2 dibakarnya..yg nie mmg aku tak suka la sampai selipar pun dia nak bakar jugak.

Bila dah kena marah pastu bunga api pun dah habis nak di bakar lagi..termenung ar tiga beradik nie kat depan umah.
Bila masuk dalam umah mula ar mintak "candu" sorg satu..

Ok dah..itu jer story yg tak berapa nak mory mory.. gambar2 pun tak cantik sb aku tak pandai nak bik gambar waktu malam. Lagi pun bukan pakai camera pakai note jer.
t.kasih sudi datang dan membaca..hehehehe
babai..

12 ulasan:

  1. Balasan
    1. hehehe..t.kasih, setiap budak2 mesti chomel2kan..

      Padam
  2. seronokkkan tgk gelagat dorang main bunga api

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup syiela..memang seronok sangat..tapi penat huahahaha..

      Padam
  3. seronok kalau dpt main bunga api dgn anak2..
    budak2 tu mesti suka...tp skrg ni
    pilihan bunga api tak byk mcm zaman dulu2..
    dulu2 meriah dgn pelbagai jenis bunga api..

    hehe air candu ek..

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup, tak mcm kita dulu..org jual pun merata2 senang dapat. sekarang nak beli pun curi2..
      mmg panggilan atuk dia sb dorg nie mmg gian susu

      Padam
  4. heheeheheh...baru le meriah kak bile main bunge api .....rase bahang hari raye nye...tapi tang nak bakar selipar tu mmg kelako la kak.....jgn umah nenek ko ko nak bakar sudah hahaahahaha....tahun ni lieya tak beli bunge api kak sbb tak jumpe, harap2 balik johor nanti atuk dah belikan siap2....cucu balik tinggal main jek wakkaakakkaak

    BalasPadam
    Balasan
    1. ko tahukan bebudak nie, klu tak buat hal bukan geng adam ar..
      ala sia geng dayyan belom merasa main bunga api..takpe t kat kg t mesti merasa ar tu..

      Padam
  5. seronoknya tiga beradik tu main bunga api.. tp, yg melayannya pun penat gak. kejap-kejap api padam la.. kejap-kejap nak kena bising sbb main pusing-pusing bunga api tu.. haishh

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul2 ayu, sampai lemau mak dia nak melayan..sudahnya suruh masuk dalam tgok tv..hehehehe

      Padam
  6. Salam kenal...
    bebudak memang best time ni apataknya, setahun sekali nak main, mak pak tumpang seronok/main gak...hehehhe

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha..mak dn bapak dia tak main ar bunga api nie..dia org main yg lebih besau punya..hehehehe..mercun padi..(poyo jer)

      Padam