30 Julai 2012

Projek DIY yang tak jadi

Assalamualaikum & selamat berpuasa


Monday Blues ke korg semua nie?..hehehe..surirumah takde penyakit nie tau. sebab hari2 keje yg sama non stop. Sejak bulan puasa nie kerja rumah jadi lebih lancar..sebab bangun awal pukul 4 lepas makan terus jer aku buat apa yg patut. Pastu bila pukul 9 pagi semua keje2 tu dah siap mula ar aku pikir apa lagi nak buat??

Pikir punya pikir hari sabtu tu ari...aku ternampak tudung2 lama yg licin fabrik dia yg tak boleh pakai langsung. Mula ar aku pikir nak buat awingkan dia. Sebab sebelum nie aku dah pernah buat siap 2 3 lapis lagi. Barang semua dah ader aku pun terus jer lukis pola awing ikut ukuran muka aku nie.
 Nampakkan..betul2 excited tu..hehehehe..satu awning dia besar sikit utk tudung yg teramat2 licin kain dia dan lagi satu kecik sikit utk tudung yg kasar sikit kain dia. Panjang pulak aku lebihkan sampai jatuh bawah telinga baru ar dia akan ikut bentuk muka dan boleh bg efect muka kurus sikit..hehehehe..itu ar ilmu jahitan yg aku belajar selama nie..
 Dah siap cari kain perca yg aku beli kat nagoya tu ari..semua fabrik yg aku pilih thai silk..sb fabrik nie cantik untuk dijadikan awning. aku jumpa warna nie ok cantik sb tudung yg aku nak buatkan tu pun ader kena2 jugak dgn kaler nie. Terus iron biar kasi lekat.
 Okeh dah dapat 2..di sebabkan tak cukup kain satu dapat ira menegak dan satu dapat ira memanjang. Lantak pi kat dia ar..hehehehe. Lagi pun bukan aku nak pakai g jejalan jauh2 pun kat pasar pantai dgn ambik anak2 sekolah jer. Kira aku nak buat tudung basahan ar nie. Kalau aku nak buat utk pakai jalan ke, aku tak buat mcm nie. sebijik sejibun aku boleh ciplak memana brand yg aku suka janji ader fabrik yg sesuai. Skg aku ngah usha sisterholic punya...hehehe..
Dah taknak byk bok bang padahal satu habuk pun tarak!! nak tahu knp?? mendalah nie ar yg merosakkan semangat membara haku. Ntah saper punya pasal ntah g dok tarik2 benang yg kat mesin nie. Habis di simpul2, hampir 2 jam aku dok mengadap tau. Benang dah okeh masuk tapi asal jahit sikit jer dia putus. Puas aku pikir2 last2 sekali giveup tau. Nak g jahit kat kg jawa mmg tak ar..bebulan posa nie mmg jem habis punya. Sampai sekarang aku masih memikir knp dgn mesin jahit tepi nie??
Adakah tudung nie akan siap nanti???..jeng jenggg....
















29 Julai 2012

Sukaneka Sekolah Kebangsaan Lereh

Asslamualaikum dan selamat berpuasa semua

Sunyi betul hari minggu aku..semua masih tidur lagi selepas sahur tadi sampai sekarang. Aku pulak macam biasa ar selepas pukul 6 lebih jer mesti tak dapat tidur. Jeles betul tgok org dapat tidur sampai ke tengahari nie. Jadi untuk habiskan masa melahu aku nie dari dok termenung yg bukan2. Jom kasi kasi korg layan beberapa keping gambar sukaneka sekolah adam.
 Adam baru kali pertama masuk sekolah, jadi semua aktiviti nie adalah pengalaman baru bg dia. Time aku pergi pukul 4 ptg, dia aku dah hantar dulu masa pukul 2 tadi. Jadi sepanjang perjalanan aku nak ke kumpulan bebudak prasekolah sempat aku bik gambar pancaragam nie dulu.
 Time nie Iris dgn faris tak toleh2 asyik dok pandang jer kumpulan pancaragam nie mainkan muzik. Kelakau pun ade aku tgok dorg. Maklum ar budak kecil baru nak kenal dunia..Melopong mulut memasing..hehehehe
 Dan sampai kat kumpulan budak prasekolah. Adam kelas prasekolah bistari..time aku sampai dia tak sedar tu..bukan main baik lagi tengah main pasir. Suara dia memekak2 ar entah ape yg dia dok chong kekawan dia aku pun tak pasti. Yg pasti kekawan dia semua excited dok dengar dia bok bang ntah hape haper..hehehehe.. Kat kg saper tak kenal adam cucu hj Yusofkan..hahahahaha..korg semua kena temberang ar dgn adam tu..hehehehe
 Nie semua bebudak dalam kelas dia..yg kat belakang pakai topi biru tu adam cakap dia Umi. Kira pembantu guru ar. Setiap kali aku tanya hari makan apa? mesti dia punya ayat "hari nie adam mkn ___, sedap umi masak bukan macam mama..pemalas, masak tak sedap.." Ha..tu dia ayat power dari mulut dia, utk mama yg tak biasa mmg boleh kasi jantung di sentap di carik2. Aku dah biasa dah..layankan ajer..
 Bila dia perasan aku ader kat situ tengah dok ambik gambar dia, dia ckp "hey..tu mama adam ngah bik gambar..wat peace.."..hehehehehe
 Adik2 time nie masih dalam mood kompius lagi..terpinga2 dorg tu..hehehehe..mana tak nyer baru bangun tidor terus jer haku usung ke sini.
 Mama adam akan menang..itu yg dia cakap masa sebelum perlawanan bermula..iyo iyo ar adam..semangat!
 Bila ko buat mcm nie sebijik muka papa ko..
 Ini adalah kenalan baru aku, geng tunggu anak..setiap kali tunggu adam balik sekolah, dorg ar yg akan selalu aku jumpa kat pondok jaga. sikit2 lelama semakin kenal.
 Okeh game sudah bermula, nampak tak adam mana satu?..hehehe
 Korg tahu aper game dia?..lompat kangaroo ..hahaha..lompat2 ambik beg pasir masuk dalam bakul..pastu lompat2 balik pas member. ok arkan game budak prasekolah.
 Lambat betul geng dia nak patah balik..muka bengang tu..aku pun tak pasti group dia menang atau tak..hehehe..meleka bik gambar jer..
 Kekadang bebudak nie dorg tunggu arahan cikgu, klu tak dok kejong kat situ ar..jadi aku tgok cikgu yg penat g balik2. bagi arahan. Tu cikgu farah guru kelas adam.
 satu game jer utk adam..pastu aku belikan dorg eskrim sb cuaca panas mcm nak meletop ko..
Ini kakak sepupu adam, bukan main rajin lagi dok agihkan bekalan makanan utk setiap cikgu2. Kira kat sekolah tu adam ader jugak 2 sepupu dia yg belajar kat sekolah yg sama. Klu time rehat de jugak dorg jengah2kan adik dorg ne.

ok, itu jer serba sikit kenangan sukaneka adam semasa pra sekolah. Klu ader xtvt pape lagi insyallah aku akan join, tgok muka adam beast jer masa aku datang. Walaupun lambat sebab tunggu adik dia tidur tp sempat lagi aku tgok game dia.

27 Julai 2012

Wakaf Che Yeh

Assalamualaikum dan selamat berpuasa

Pejam celik pejam celik dah hari jumaat, cepat jer masa berlalu cepat jugak ramadan nie nak pergikan?..Aku perasan sejak bulan posa nie xtvt aku bertambah byk sikit dari biasa. Sampai nak bukak blog pun mcm tak cukup jer masa. Org lain pulak ckp ada masaih lebih sb bulan posa tak payah masak tapi aku pulak lain. Ade beberapa hal yg aku kena buat..
Okeh stop! Hari nie aku nak tinggalkan sedikit memory aku time kami g wakaf che yeh.
 Dalam banyak2 tempat yg kami pergi inilah tempat yg buat aku mmg mcm nak giler..sb barang2 yg aku nak dan bersesuaian dgn aku berlambak2. Harga jangan cakap ar mmg betol2 boleh tahan ar..Tapi yg buat aku tak senang nak pilih ialah perangai bebudak nie. Dak faris asyik jer main sorok2 kat celah2 baju..dak iris pulak asyik nak kuar dr stroller.
 Mmmg tak senang hati nak pilih lelama..lagi pun manusia jangan ckp ar..bukan main ramai lagi. Nampak tak model kasut tak berbayar tu. Ada ke patut dia nak kasut tu sb cantik. Aku ckp tu kasut org perempuan ar..hehehehe..asalkan boleh jer.
 Beg kepit atau clutch (betol ke eja nie?)..cantik2 tapi aku mcm tak sesuai pakai sejak dah jd mak budak nie. Kaluu aku bekerja mgkin dah sebat satu kot. Berbagai2 saiz ko..gelap mata hati kejap..
 Sory yer ader pasal makan sikit..bukan pe sosej dia pelbagai dan kat sini payah nak juumpa sosej jumbo yg jual mcm nie. Klu nak pun g beli kat AEON atau mydin sana. Kat sini pasal mkn korg takkan jumpa "menda" tu jual kat sini, sb yg jual makanan semua melayu kita. Kedai2 makan atau kopitiam pun semua diuruskan sepenuhnya oleh melayu.

Ok la itu jer pic yg ader dalam simpanan aku, lain mmg ader update dlm fb..hehehe..ringkas dan padat tak?
jumpa lagi bye bye...

26 Julai 2012

Surat untuk Adam

Assalamualaikum dan selamat berpuasa

Dalam sehari pernah tak anak korg tanya soalan yg pelik tp berulang kali? Itu ar yg terjadi kat adam nie. Dia selalu di suruh oleh mama dia yg pemalas nie utk ambik surat stp kali posman datang. Agaknya bila hari2 kena mesti dia terpikir knp asyik surat utk mama dan papa jer?
 Soklan dia "mama knp asyik mama dgn papa jer dpt surat dari posman?"...Adam pun nak.. Aku punya ar malas nak layan bila dah berkali2 dia dok tanya. Mula ar kepala nie naik pusing. Sb adam bukan jenis yg bila kita terang sekali dia diam. Tak.. dia akan tanya berkali2 walupun jawapan sama yg kita kasi.
 Pastu aku pun dapat idea. Mintak papa dia hantar suraty kat dia. Biar dia rasa sendiri perasaan dpt surat tu dan knp perlu dpt surat?. Yang si papa pulak aku ingat dia akan hantar surat dlm kertas saiz A4 tu. Pastu pakai stem 2 3 posen tu. tup tup bila sampai nah ko..Pos ekpress lagi siap sampul besau pastu surat pun besau2...hahaha melaka nau..
Bukan setakat adam jer yg terkejut mak adam pun terkejut jugak.
 Ha!! tu dia surat dia. Adam nie jenis baca masih di tahap merangkak2 lagi. Sb tu aku mintak papa carikan gambar yg berkaitan kasih sayang. Contoh mcm katon duck dgn duckling berpelukkan ker.. Atau pape jer ar samada imej katon atau bukan janji ader msj rindu syg mcm tu. Sekali ko Ha!! gambar ikan utk dia..hahahahaha
 Bukan setakat dia sorg jer adik2 pun dapat. Eh aku punya pun ader jugak. Bila aku suruh dia terangkan aper maksud fish yg papa kasi tu. Dia ckp papa suruh adam makan ikan..huhahahaha. Paling nakal dia mengusik adik faris dia. Dia ckap papa nak buang faris dlm laut sb nakal sgt..hehehehehe
Utk tasnim pulak dia ckp papa akan bg satu dunia utk tasnim..hahaha yg nie sweet jer penerangan dia.
Tapi bila tang aku punya tu..aku tak kasi dia terangkan. Sb aku mcm paham jer apa yg dia nak cakap. Aku paham pic tu menerangkan yg papa akan cari rezeki sampai tua. Tapi dia merengek2 jugak nak ckp..tahu pe dia ckp? Papa ckp mama ni asyik mintak duit sampai papa dah teruk mcm nie dah. Tergelak besau nenek dia dengar. Bertuah betol..tu ar aku tak nak klu dia yg ckap. Mesti ntah pape jer yg keluar dari mulut becok tu.

25 Julai 2012

Worldless Wednesday

Bila dia org bertukar permainan...



Kisah air pasang dan anak ketam

Assalamualaikum dan selamat berpuasa semua

Alhamdullilah..baru lepas bersahur nie pastu pikir2 aper nak story kat korg semua nie. Dalam nie ada banyak gambar aktiviti family, tp ntah wujud perasaan "eh berkualiti ker n3 aku nanti.." sb ader terbaca dlm satu blog pasal n3 yg bermanfaat dan berilmu utk di sharekan. Erm..tp aku cuma nak abadaikan story2 kat sini utk kenangan buat masa akan datang..pasal bermanfaat atau tak tu berlakang kira kot..hehehe..
 Ok lah tak nak dok berbunyi panjang2..pagi nie aku nak bawak korg semua tgok xtvt aku dan anak2 time kat cherating. Setiap hari kat sana papa bebudak nie pergi kerja jd tinggal aku dgn anak2 jer. Pagi2 mesti aku dok plan aper yg nak buat..jd plan pagi tu nak bawak dorg tgok laut. Jadi kena kuar dari resort ar.
 Pusing punya pusing sambil memikir port mana yg aku nak bwk bebudak nie lepak. Aku terjumpa ar kawasan chalet yg cantik2 nie dan semua mengadap laut lepas. Aku pun bg dorg main pasir kat sini la..nampakkan dgn baju2 tidur aku biarkan dorg.
 Sedang leka melaya dorg main pasir baru aku perasan rupanya sungai kecik depan chalet tu adalah air dari laut. Owh..baru aku perasan yg semalam belaku air pasang. Nampak tak air tu pergi sampai kat kereta yg di parking tepi2 tu.
 Bebudak nie time aku dah perasan tu dorg belom perasan lagi..leka dok main dgn pasir. Boleh dikatakan hantu pasir betul..pernah main pasir sampai tertidur ko klu di biarkan.
 Ha...time nie dorg dah perasan si pompuan kecik tu yg masuk dlm air dulu. Langsung dia tak takut, tp abg2 dia ader geli sikit sb air pasang nie bwk banyak sampah2.
Abang masih geli2 lagi dgn sampah dlm air tu, tgok dia..dah dulu jatuhkan badan dalam air.
 Tengah2 leka main air tu..Adam budak yg tak tahu malu tu selambe dek jer dia g tanya pakcik tu buat aper? rupanya pakcik tu dok belek anak2 ketam yg di tangkap petang smlm. Tu dia mintak kejap ar ketam tu nak tunjuk kat adik faris dia.
 Mama tangkap gambar adam dgn Mr.crab..chesss..hahaha dgn gg tumbuh tak rata..dak minah kat belakang tu makin berani meneroka lebih jauh..
 Ewah ewah...tasnim ala2 nak baring dalam air gitu.. Dak faris pulak meleka nak jd dog yg korek pasir.
 Time nie abg dia suruh dia cuba pegang mr.crab. Dia ckp dgn adik dia nie ar mr.crab dlm spongebob tu.
 Pakcik nie pulak terus diserbu oleh adam dan adik2 yg nak pegang ketam. Tasnim pun nak jugak pegang..tp dia bukan pegang bebaik. Terus jer nak masuk mulut..adoii..
 Tgok dak adam yg tak segan silu tu..asalkan boleh jer. Nak tak nak aku pun kena ar ramah mesra jugak dgn pakcik tu. Dia siap perkenalkan aku kat pakcik tu.."ni ar mama adam.." ish..malu aku..
 Ketam nie pulak memula mmg manja2 gitu..klu kita ketung2 dia boleh nampak dgn jelas bebola mata dia yg tergolek golek tu. Kelakau pun ader..
 Time nie faris dah berani usik ketam tu sikit2.. tp klu salah sikit jer dia sepit tau. Boleh tahan sakit jugak bila aku kena, Patut ar dak tasnim menjerit time pegang ketam kali kedua. Hahahaha!! mesti dia dah kena tu..
video
Okeh ar setakat ni jer kisah air pasang dan anak ketam...tu video pasal kisah anak ketam main nyorok nyorok..

24 Julai 2012

Kepulangan yang dinanti

Assalamualaikum dan salam ramadan

Terima kasih pada yg sudi dtg menjengah halaman ni..dah berapa hari tak update blog. Nie semua gara2 kepulangan en. suami secara mengejut. Memula dulu dia ckp tak balik sepanjang puasa nie sb akan naik offshore sampai seminggu sblum raya. Tapi hari khamis tu ari dia buat keputusan nekad utk balik sini..punya ar awal dia cabut dr opis.
Kat sana hari jumaat tu hari cuti dorg pastu sabtu walaupun ader keputeraan sultan terengganu tp company tak cuti. Tapi ahad pulak di istiharkan cuti umum sb terengganu menang bola sepak tu ari. Pikir punya pikir last sekali nekad buat keputusan gila tinggalkan kerja utk balik. Tp boleh tak kasi tau awal kat lovely wife dia nie..aku tahu pun dah petang. Punya ar hepi bebudak nie melompat2 nak jumpa papa..mak budak pun lebih kurang sama jer.
Kesimpulannya sempat ar kami bersahur dan berbuka bersama..persiapan raya pun sempat jugak di beli sikit2. Buat masa skg tu semua tak penting, yg penting keselamatan dia. Setiap kali dia nak g offshore mesti ader satu perasaan gerun kat hati ni. Kalau dia naik bot mesti tak dpt bhubung berhari2 sblm sampai, tambah pulak klu de ribut dlm perjalanan. Dia ckp bot akan di angkat tinggi oleh ombak tu. Kalau naik heli pulak cepat sampai tp gerun masa nak lompat turun. ah!! semua cerita2 dia nie wat aku risau tambah2 offshore yg jauh berbatu2 ke tengah laut sana..Pape pun semoga selamat semua..
Aminnn...

19 Julai 2012

Cermin Kereta ku retak 1000

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..
Yeay!! dah hari khamis, aku suka sokmo nie..harap2 korg yg sudi singgah sini pun suka2 sokmo yer. Bukan aper tau, sb dah dekat nak puasa. aku mmg suka time bulan puasa nie. Dapur dah tak berasap boleh ar aku dok mengadap mesin jahit..hehehehe..minat dari dulu lagi dgn mesin jahit nie..Okeh stop hari nie aku bwkkan story pasal cermin kete aku yg tetiba retak 1000 dan sampai skg masih jd misteri bg aku..knp boleh jd mcm nie?
Pagi tu aku tengah siapkan anak2utk sarapan, tetiba bapak mertua aku cakap ada bunyi kat kete aku. Bila aku kuar tgok mmg betul pun ader bunyi. sekali aku tgok cermin tu yg berbunyi dan dia mula dah retak sikit2 dan lelama teruk jadi banyak. Kaca2 pun mula tertangal siki...pelik betul?

Aku pun aper lagi terus siap nak g produa service ar..Nak g tanya mcm mana? dah ar jadi time en, somi tak de..menjajau jugak ar aku tu ari. Anak yg no2 aku tinggal yg kecik aku usung. Time bawak tu asal langgar lubang sikit jer mesti aku dengrt tertanggal. Dlm perjalanan si kecik nie mesti nak myusu tau, mcm biasa ar aku kasi ar sambil drive slow2. Tetiba aku boleh lupa yg jem kat depan sb de pemeriksaan polis. Selamba jer aku berhenti tepi tu. Pakcik polis sorg de dtg..hehehe.."sory en. anak sayer nie selalu buat emergency kes"..Nasib aku tak kena saman.
 Bila sampai kat perodua org tu ckp cermin de claim insuran dik..tp aku tak bawak polisi insuran tu. Pastu dorg pun tak boleh layan sb aku datang mengejut mcm tu tak biat appoiment dulu. Jadi dorg suruh datang balik pukul 2. Aku mana boleh klu petang sb xtvt aku mmg full..dgn anak nak blik sekolah lagi. Puas aku memikir kat tepi jalan. Last sekali aku buat keputusan kena mintak bapak mertua ambik adam dr sekolah, sb aku akan bwk kete nie g kedai cermin jer ar. Lagi pun aku yakin yg insuran aku tak cover cermin nie. Pic yg atas tu pic yg aku bik kat produa service. cermin semakin kecik.
.
 Ini ar hasil keputusan aku..tadaa,..aku dtg kat Dr Cermin nie. Tadi kat produa dia ckp caj RM500++. Kat sini RM400 tepat. Okeh ar boleh ar..terus aku terima jer. Dan inilah gambar2 sempat aku ambik semasa proses menukar cermin kete baru. Ada jugak customer kat situ yg tanya knp jd mcm nie dik?? Aku pun tak tahu nak jawab..aku ckp Ntah ar bang..
 Ada yg ckp "ko tutup kuat sangat ko"..ada jugak yg ckp sb aku tinted hitam sangat..sb tu panas sampai pecah. Tp dulu aku pakai kete toyota tu ada bp kali tinted gelap habis. aku buat ala2 kete ganster gitu..tak pecah pun..
 Jawapan nya aku pun tak tahu knp boleh jadi mcm nie..?

 Okeh dah habis..t.kasih kerana sudi membaca..
Ini adalah pic selepas siap..tak boleh besar2...menyampah aku org yg suke wat mcm nie kat depan rumah..tambah2 kat garaj kete aku pulak tu!!