05 November 2012

Melancong di Tempat sendiri

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Apa agaknya yang korg terpikir bila tengok tajuk n3 nie yer?..hehehe..Ni kes nak kasi anak2 kenal tempat sendiri. Mak bapak dah pernah jejak kaki jadi bg peluang utk anak2 pulak tengok2 dan kenal tempat lahir dia. Kat melaka nie banyak tempat2 bersejarah, cuma nak bawak anak2 pergi tu jer ada sikit leceh. Sebab masalah parking pastu bersesak dengan orang ramai. Ha..ni nak cuti sekolah dah, jangan berani la buat perancangan ke tempat2 mcm gini. Bukan main ramai lagi org yg datang, seluruh Malaysia tu..
 Kereta kami tu hari sebab lengang dapat la parking betul2 depan bangunan Stadhuys, jadi takde la nak kena jalan jauh2. Parking jer situ tapi tak plan pun nak masuk dlm muzium tu lagi. Faktor usia anak2 buat masa sekarang, jadi hanya bawak dorg bersiar2 di kawasan luar muzium tu jer.
 Bangunan muzium Stadthuys atas bukit jadi ini adalah permandangan dari atas tu.
Hehehe..nampak bebayang photografer tu.
 Kat sebelah bangunan ni ada tangga utk turun ke bawah, sebab plan mmg nak pergi bawah kat air pancut tu. Tapi sempat lagi papa dan anak2 berposing kejap.
Ini la tempat air pancut tu, menda ni antara mercu tanda kota melaka.
Pastu bangunan church ni, mana2 gambar atau lukisan negeri melaka mesti ada ikon bangunan ni.
Pastu pulak menara jam ni..Ok lah tak nak lelama di sini..jom kita g tengok sekitar kawasan sini pulak.
Depan air pancut nie ada gerai2 jualan barangan kraftangan..pastu ada pakcik beca offer nak snap gambar kami satu family, apasal pic nie jadi mcm nie pun tak tahu?..lepas dia snap siap pelawa kami utk naik beca lagi. Tapi sorry pakcik kami ada agenda lain..
Sekali tengok pic nie, rasa adam nie seorg yg tinggi baru 6thun dah tinggi macam nie. Aku agak umur dia 9 tahun t mesti dia nak tinggi sama aku kot.
Kami dah mula memanjat bukit tepi muzium pemerintahan demokrasi, untuk menuju ke bukit St.Paul. Cantik sangat pemandangan dari atas nie. Boleh nampak selat melaka lagi.
 Time ni faris dah start bengang dah sebab abang papa dan babe dah pergi jauh dari dia. Tanda dia bengang tu bila dia mula garu2 kepala berulang kali. Memang dah paham dah tu..hehehe

Dulu time zaman cintan cintun dgn papa ada la berapa kali papa bawak sini. Katanya dia org melaka sendiri pun tak pernah sampai atas nie. Ni dah ada makwe dia bawak jalan sekali la tengok2 apa yg ada atas bukit nie..heheheehe.
 
Tapi jalan dengan bebudak nie bukan dorg tahu apa..asyik nak jalan laju2 jer supaya cepat sampai atas. Dorg ingat aper la yg ada kat atas sana tu?
 
 Papa dengan abang lagi laju jalan..sajer nak usik dak faris bg dia lagi emo..Yang dak faris pulak terjerit2 dari belakang, kuat tau suara dia bila dah bengang..hahaha..
Nie mula dah bengang tahap gaban bila papa dan adik2 tak nak tunggu dia. pastu terjadilah kejadian pujuk memujuk. Ok la kita stop untuk iklan komersil dulu..takut agak panjang N3 bergambar ni. Kita akan buat 2 versi pulak..hehehe..ok babai..

6 ulasan:

  1. wah bestnya melaka, suka sangat pergi melaka, rasa mcm dah lama je tak pergi sana, paling best sebab nak makan ikan bakar lah hehe

    BalasPadam
  2. suka gambar 2 bangunan.. cantikk!

    BalasPadam
  3. assalamualaikum rosidah...seronoknya pi melancong tu...:)

    BalasPadam
  4. tp melaka mmg sebuah bandar y cantik & menarik.. lya mmg suka tgk bndar melaka..suka tgk bngunan dia... untung awak duk melaka.. hehe..xpela..lebih afdal melancong negeri sndiri dulu bru knl tmpt org kan.. lya sndiri pon trg x habis tawaf lagi.. kalo ket KT mmg sesat.. sbb lya mmg x knl jln & tmpat kat KT nun.. kalo tang kuantan oke je.. agaknnyer sbb kmn dekat dgn kuantan..so ke sana la time weekend

    BalasPadam
  5. Bestnye pegi jejalan..kitaorg dh lame tak jejalan ni..

    BalasPadam